A gumós begónia

A begóniák ma már több mint 1000 fajtából álló , nem csak eltérõ színekben, de eltérõ élettani adottságokkal is ellátva, egyidejuleg díszíthetik otthonunkat, kertünket. Eredetük Ázsia, Afrika és Dél-Amerika trópusi vidékei, kezdetben növényrajongók, késobb nemesítõk európai környezetünkbe telepíteni. Begóniák eredeti környezetébõl adódó közös tulajdonsága, hogy valamennyi fajtája szereti a meleget, nedvességigényes és fagyérzékeny. gumós begónia


gumós begónia A korai virágzás érdekében, elõ kell nevelni õket. Ehhez egy fa doboz, vagy mûanyag láda tökéletesen megfelel, amit februárban - márciusban megtöltünk komposzttal. Egymástól 5 cm-es távolságra betesszük a gumókat, majd betakarjuk komposzttal. A gumó felso része homorú, az alja domború, de ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy melyik az alja/teteje, akkor keressük az elozo évi szár részeket, esetleg kis rügyeket rajta.
Az eszményi homérséklet a begónia elõnevelésénél a 18 °C - 21 °C. Ha ennél alacsonyabb helyen vannak, lassabban fog megindulni a rügyképzõdés.
Mikor a gumók kicsíráztak, egyenként ültessük át õket cserepekbe, melyeket elõzõleg jó minõségü komposzttal töltöttünk meg. gumós begónia
gumós begónia Május vége-június eleje a kiültetés ideje, ne siessük el hiszen melegkedvelo növényrõl van szó. Szerves anyagban gazdag talajt szeret, folyamatos tápoldatozással ápoljuk egész nyáron, így sok virágot hoz és a gumók jól beérnek a téli pihenõ elõtt. Fagyok elõtt vigyük védett helyre, hagyjuk leszáradni a lombot, majd tegyük a gumókat száraz tõzegbe fagymentes helyre telelni.

Gondozása:
Aránylag igénytelen, hálás növény, ha nedves, félárnyékos környezetrol gondoskodunk. Sekélyen gyökeresedik, több gumót a tavasszal együtt hajtathatunk majd telepíthetünk ki kertünkbe, és együtt szedhetjük fel azokat õsszel, az elsõ fagyok elott.
Tavasszal szárazon vásárolt, a hajnali fagyok után elültetett gumók aránylag késõn virágzanak. Hamarabb borulnak virágba a tavasszal nedves tõzegben elõhajtatott egyedek, ami 18°C homérsékletü növényházban vagy szobaablakban kivitelezhetõ.

Szaporítása:
Sajátos szaporítási mód nagyméretü gumók esetében a gumó ketté vagy négybe vágása. Bokrosodás után hajtásvéget is dugványozhatunk.
Természetesen szaporítható a gumós begónia magvetéssel is.


A gumós begónia számára fagymentes téli tároló hely szükséges. A növényeket földlabdával október vége felé szedjük ki a földbõl és hüvös helyiségben (kb.10 fok) szorosan egymás mellé állítjuk, hogy megvédjük a teljes kiszáradástól. A levelek leszáradása után kb. 1 hónap múlva a szárat, földet és a gyökereket eltávolítjuk, és a gumókat mérsékelten nedves tõzegbe helyezve tároljuk.

Április közepére olyan nagyra nõnek, hogy nagyobb cserepet érdemelnek. Ezzel nem szabad soká várni, mert az alsó leveleit lehullatja.

gumós begónia gumós begónia gumós begónia gumós begónia gumós begónia
websas.hu